Lean Bouwen

Lean werken is het creëren van waarde en elimineren van verspilling. We zijn al jaren, samen met onze partners, bezig met het verbeteren en optimaliseren van bouwprocessen. Wij gebruiken lean bouwen om doorlooptijden te verkorten, faalkosten te voorkomen en kosten te verlagen.

%

Lean planning kan doorlooptijd met 30% verkorten

Lean bouwen is sneller, beter en slimmer

Onze kennis van lean bouwen wordt gebruikt om intern verbeteringen door te voeren. We hebben een beleid uitgestippeld om met onze partners in de komende jaren beter en slimmer te bouwen. Door verschillende samenwerkingsverbanden hebben wij inmiddels veel ervaring opgedaan.

Hierdoor kunnen wij in komende projecten:

  • Meedenken in oplossingen en samenwerking om lagere kosten, meer kwaliteit en minder faalkosten te realiseren.
  • Lean plannen inzetten om de doorlooptijd van projecten soms tot 30% te verkorten.

Proces van lean bouwen

Lean bouwen begint met tijdswinst bij de voorbereiding met en door alle partijen. Alle betrokken specialisten komen voor elk project goed voorbereid bij elkaar. Tijdens deze eerste bijeenkomst, voorgaand aan het project, worden alle vragen beantwoord die er zijn. Hierdoor staan alle neuzen dezelfde kant op weet iedereen van elkaar wat de verwachtingen zijn. Dit levert grote tijdswinst op, omdat hierdoor de werkvoorbereiding en uitvoering veel sneller uitgevoerd worden. Een opdrachtgever profiteert van een kortere bouwtijd en betaalt dus minder bouwrente.

Meer voordelen van lean bouwen

Naast dat het deze manier van lean werken in de bouw veel tijdswinst oplevert, heeft het nog meer voordelen:

  • Een beter product voor een lagere prijs
  • Minder klachten bij oplevering en nazorg
  • Minder projectrisico
  • Meer grip en toch minder controle
  • Efficiënter en effectiever werken

Samenwerken in een zelflerend en zelfsturend team versterkt de betrokkenheid van alle medewerkers, geeft meer werkplezier en verlaagt dus het ziekteverzuim. Er bestaat geen blauwdruk voor de beste lean aanpak. Zelf leren is de beste manier om te ontdekken welke aanpak voor jouw project het beste resultaat oplevert, omdat elk project anders is. Verbetering ontstaat door de lat steeds hoger te leggen. Wij kiezen voor lean bouwen en omdat dit heel anders is dan traditioneel bouwen is het onmogelijk om beide systemen te combineren.

Duurzaam bouwen

Lean bouwen heeft ook duurzame voordelen: minder verspilling en een lager energieverbruik. Deze besparingen zijn moeilijk meetbaar en daardoor lastig te vertalen in een energielabel of de energieprestaties van een project. Besparingen leveren wel geld op, dat u weer kunt gebruiken voor energiebesparing of het verlagen van huur- of verkooptijd.